Adli Kontrol, Cumhuriyet Savcısının Adli Kontrol Talebi ile veya tutuklama talebi ile Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk etmesi halinde; Sulh Ceza Hakimliğinin verdiği bir tedbir kararıdır. Hakim tutuklama tedbiri vermek yerine, sanık veya şüpheliyi adli kontrol şartıyla serbest bırakmaktadır.
Adli Kontrol kararında, tutukluluk kararlarındaki üst sınırı 2 yıldan az olan hapis cezası öngören suçlarda verilememesi gibi bir durum söz konusu değildir. Üst sınırı 2 yıldan az hapis cezası öngören suçlardan dolayı da, adli kontrol kararları verilebilir.
Adli Kontrol ile Denetimli Serbestlik Aynı Mıdır ?
Adli kontrol ile denetimli serbestlik birbirinden farklı, aynı olmayan şeylerdir. Adli Kontrol Kararı Yargılama henüz devam ederken verilir. Ancak denetimli serbestlik suçun yargılamasının sona ermesinden sonraki infazına ilişkin bir husustur.
Adli Kontrol Tedbirleri
Sulh Ceza Hakimliği’nin, Asliye Ceza Mahkemesi’nin veya Ağır Ceza Mahkemesi’nin verebileceği birden fazla Adli Kontrol çeşidi bulunmaktadır. Aşağıda adli kontrol tedbirlerinden bazılarını sizlerle paylaşıyoruz.
-Şüpheli veya sanığın yurtdışına çıkışının yasaklanması,
-Haftanın veya ayın belli günlerinde ikametgaha en yakın karakola giderek imza atılmasına karar verilmesi,
-Halk arasında Kefalet olarak bilinen Güvence Bedelinin yatırılması,
-Konutu terk etmeme (bu tedbirde hakim elektronik kelepçe takılmasına karar verebilir )
Adli Kontrol Kararına İtiraz Etmenin Süresi Kaç Gündür ?
Adli kontrol kararına itiraz süresi, eğer karar yüze karşı verildiyse verildiği tarihten itibaren; yokluğunda verildiyse tebliğden itibaren Yedi(7) gündür.
Adli Kontrol Kararına İtiraz Dilekçe Örneği
Adli kontrol kararına sanık veya şüpheli kendisi itiraz edebileceği gibi arasından Ankara Ağır Ceza Avukatı vasıtasıyla da itiraz edebilir. Bizler adli kontol kararına itirazları kendiniz yapmamanızı, mutlaka bir veya vasıtasıyla yapmanızı tavsiye ediyoruz. Adli Kontrol Kararına İtiraz Dilekçesini yazma konusunda bizlerle iletişime geçebilirsiniz. Ancak her ihtimale binaen Sulh Ceza Mahkemesi’ne yapılan itiraza ilişkin aşağıya dilekçe örneği bırakıyoruz.
ANKARA …. SULH CEZA MAHKEMESİ HÂKİMLİĞİ’NE
Gönderilmek Üzere
ANKARA ….. SULH CEZA MAHKEMESİ HÂKİMLİĞİ’NE
SORGU NO :…..(Buraya Kararın Sorgu Numarasını Yazmalısınız)
ADLİ KONTROLE
İTİRAZ EDEN ŞÜPHELİ :…..Buraya adınızı, soyadınızı, TC kimlik numaranızı ve adresinizi yazmalısınız)
KONU :Ankara …..Sulh Ceza Mahkemesi’nin ……. sorgu numaralı adli kontrol altına alınmama dair kararının kaldırılıp, koşulsuz serbest bırakılmam yönünde karar verilmeme ilişkin taleplerimden ibaret itiraz dilekçemdir.
AÇIKLAMALAR :
Şüphelisi olarak bulunduğum, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ………./………… soruşturma sayılı dosyası kapsamında, ………………. Sulh Ceza Hakimliği’nin ………/……../……… Tarih ve ………… sorgu sayılı kararıyla adli kontrol kararı verilmiştir. Söz konusu karar hukuka aykırı olup İTİRAZIM NETİCESİNDE KALDIRILARAK, tarafımın koşulsuz bir şekilde serbest bırakılması gerekmektedir. Şöyle ki;
-Şüpheli olduğum dosyada belirtilen ve isnat edilen suçu işlediğine dair yeterli hukuki delil ve kuvvetli suç şüphesi bulunmamaktadır.
-Yerleşim yerim sabittir ve bu sebepten kaçma ihtimalim bulunmamaktadır.
-Delilleri karartma tehlikem bulunmaması da göz önüne alındığında mağduriyetime sebep olan adli kontrol kararının kararının kaldırılmasını talep etmekteyiz.
Tüm bu nedenlerle, hakkımdaki adli kontrol kararının kaldırılması kararı verilmesi talebinde bulunma zarureti olmuştur.
HUKUKİ NEDENLER : 5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun ilgili maddeleri, 5271 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddeleri ve ilgili sair mevzuat
SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda belirttiğim tüm nedenler ve mahkemenin kendiliğinden(resen) takdir edeceği nedenlerle:
– Hakkımdaki adli kontrol kararının İTİRAZEN KALDIRILMASINI koşulsuz serbest bırakılmamı,
-Sayın hakimliğiniz aksi görüşte ise daha hafifte nitelikte olan başka bir adli kontrol şartı öngörülmesini talep ederim……/……./…….
Şüpheli
………………..